Joi, 22 septembrie 2016, la lăsatul serii m-am grăbit să
ajung acasă la Livezile, m-am grăbit să ajung la acești oameni de mare omenie - Marc Michel Vinay, artist plastician,
fire iscoditoare și creativă - din nimic face artă ! - și Maria
Vinay, soția, colega și prietena noastră, a tuturor celor ce încercăm să
simțim Franța, cultura și civilizația franceză mai aproape de noi, de România. Nu vă ascund că am avut o undă de emoție. Nu, nu pentru faptul că se
vorbea și se mânca „franțuzește”, ci pentru ineditul situației și dorința ca
totul să iasă foarte bine. Știu ce meticulos este prietenul Michel
și cât e de pretențios față de propriile creații și evenimente. Știam că se
pregătise încă din timpul ultimei vizite acasă, în Franța, din 2016, pentru
această seară specială. Plus efortul de „cuhnie” făcut cu devoțiune de Maria și
nepoata Alexa, de mai bine de o
săptămână. Dar să o iau pe rând.
Au fost lansate 20 de invitații. S-au rezervat
15. Apoi, din varii motive, au mai renunțat vreo câțiva și am rămas 11-12, cu
tot cu presa. Îmi dau cu presupusul : cred că i-a speriat ideea
conversației în limba lui Voltaire...Nimic mai fals. Ca de obicei, melanjul de
limbi a rămas la ordinea zilei și nu a contat. Spiritul francez, liber și vertical,
da ! Dacă mă gândesc bine s-a vorbit chiar și în engleză și germană, pe
lângă franceză și română. Toată lumea s-a simțit foarte bine. Nu a fost un
concurs de limba franceză ! Nici un dineu de 5 stele, cu nu știu ce
ștaif sau „ținută obligatorie”. Așa că pot regreta cei ce nu au venit din aceste
considerente. Despre convivi numai de bine.
Educați, manierați și afabili. Nu le-am cerut aprobarea și deci nu voi
da niciun detaliu despre ei. Firește, pozele rămân fără etichetări.
Înainte de a vorbi
de „provocarea” propusă de meniul și băuturile provenite din marele „hexagon
european”, un cuvânt trebuie spus despre acest univers... paralel, unde trăiesc Michel
și Maria. După ce se închide poarta, te simți departe de orice agendă, te lași
furat de liniștea și pacea bătrânei case
săsești. Cât e de bine! Dacă se poate vorbi frumos de invidie, atunci îi
invidiez... În curtea ce dă spre șură și grădină nu poți să nu-ți lași privirea
să vagabondeze de la cățelușă, pisici, cuiburi de rândunici, la „instalațiile”
artistice ale amfitrionului, ce decorează firesc
ambientul/vezi foto/
. Într-un vas pântecos, bucuros de oaspeți, Michel prepară punciul
zilei din care ne servește apoi Alexa și Maria cu un zâmbet larg, de bunvenit. E momentul ruperii de lumea de afară și de integrarea, pe nesimțite, în această miraculoasă lume paralelă, atât de sinceră și bogată sufletește. Ne-am cunoscut/recunoscut cu bucurie toți și am ajuns, în fine la masa din sufragerie. „A mânca”- nu înseamnă nici pe departe „a înfuleca”. „A fi gurmand” în accepțiunea franceză nu reprezintă doar ideea de cantitate de alimente și băuturi ingerate fără noimă. Nu ! E, în esență, bucuria de a savura un fel de mâncare cu o anume băutură. Consonanța spre perfecțiune a olfactivului cu gustativul dă adevărata măsură a cinei servite. La acest capitol...„Chapeau” !, francezii sunt inegalabili. În deschidere a fost spuma de avocado cu felii de somon afumat, în pat de salată verde și cu tomate mici, numai bune de atras atenția.Un deliciu ! A urmat imediat un pateu de morilles-/zbârciogi/- o ciupercă impresionantă prin parfumul nostalgic, de pădure după o ploaie binefăcătoare de primăvară, extrem de persistent și insinuant - spre comparație, e ca și Coco-Chanel No.5 ce prin ușoara-i utilizare te va face, invariabil, să întorci capul după respectiva femeie. Și descoperi că a meritat! Straturile complexe, de la carne de porc la ficat de pasăre, cu un atractiv melanj de culori, foarte frumos aranjate au în partea superioară acest extract special de zbârciogi. E nemaipomenit! În secțiune seamănă cu drobul de Paști de la noi, copt în tavă de cozonac, dar ca și conținut este cu totul altceva. Trebuie să adaug pâinea făcută de Maria în casă și coaptă în cuptor adevărat ; cu ceapă, cu bere și clasic franțuzească pregătită de artist/vezi foto/
La fel de inspirată s-a arătat a fi invitarea
Cameliei Toma și a trei foarte tineri actori ai trupei de prestigiu „Corint”, a
Colegiului național „Andrei Mureșanu”. Este vorba de Paula Sîngeorzan,
studentă, Răzvan Babos, student și Alex Echert, elev în clasa a XII-a. Camelia
Toma, un magician al verbului și o devotată slujitoare a Thaliei, conduce
această trupă, azi cunoscută în multe țări ale lumii, de peste două decenii !
Michel și Maria i-au oferit căldura unui cămin și i-au pus la dispoziție un
spațiu clar neconvențional. Public restrâns, avizat. O senzație de intimitate
ce face să reverbereze emoția. Se lăsase noaptea și mai și ploua. Nicio
problemă. Împreună cu Paula, Răzvan și Alex, a regândit niște texte și a creat
două momente deosebite. Primul, în curte, la lumina lumânărilor, despre Ea și
El ; Ea și Ei ; Ei, El și Ea, cu replici-sentință sau gesturi de
suficiență masculină din tot ce ne caracterizează. Fără rețineri. La obiect.
Aplauze sincere, prelungite. Al doilea moment - l-aș numi „metamorfoza/zele lui
Vlad Țepeș”, interpretat în sufragerie, în clar-obscurul unor veioze și al lumânărilor,
la o distanță extraordinar de mică de spectatori - aveai impresia că eroul îți
vorbește tainic, numai ție, că știe el ce știe, despre tine, despre noi și
despre utilitatea țepei atunci și apoi trecerea la modernitatea în care se
încadrează fără vreun efort deosebit. Ce surpriză ! Ce interpretare !
Toți trei sunt foarte buni ! Reiau : Răzvan - Paula - Alex - regie și
tot ce înseamnă culise : profesor Camelia Toma !
Au și fost foarte multe aplauze din suflet. Sincere felicitări trupei Corint !
Inițial am
crezut că voi pleca imediat după ora 8 pm. Cu asemenea
meniu, gazde, secvențe de teatru de cea mai bună calitate, nu am putut pleca
decât după ora 10 pm. În aceeași situație s-au aflat și ceilalți convivi.
Ce seară ! Ce surpriză plăcută ! De neuitat. Aștept,
așteptăm cu nerăbdare noua manifestare din
lunile de iarnă. Închei cu felicitări adresate familiei Vinay ! Din inimă :
MERCI MICHEL, MARIA et ALEXA ! A la
prochaine !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu